Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Објавено 18 август 2014, 11:04, во Свет
Share |
Print page

UnionPay ќе ги замени Visa и MasterCard во Русија

UnionPay ќе ги замени Visa и MasterCard во Русија

Visa и MasterCard веќе нема да им пружат услуги на граѓаните во Русија. Алтернатива се бара во кинеската UnionPay.

Како дел од санкциите кои САД ги воведува против Русија, поради Украинската криза, е укинувањето на Visa и MasterCard. Со овие платежни картички веќе нема да се услужуваат клиентите во руските банки.

Поради ова, Русија, наоѓа алтернатива во кинеската UnionPay, која е единствена кинеска банкарска компанија за платежни картички. Се очекува да се издадат два милиони платежни картички во наредните три години. Руските банки веќе започнаа да ги тестираат картичките на Кина.

UnionPay се појави во 2002 година на кинескиот пазар како алтернатива на Visa и МаsterCard и сега моментално е број еден по количина на картички во светот. Достапни се во 141 држави и региони.


КОМЕНТАРИ

Коментирај

РЕКЛАМИ


КАПИТАЛ НЕДЕЛНИК

Капитал 783


РЕКЛАМИ

Капитал изданија