Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Објавено 24 јули 2014, 15:36, во Регион
Share |
Print page

Турција во септември го завршува новиот „проект на векот“ за пренос на вода на Кипар

Турција во септември го завршува новиот „проект на векот“ за пренос на вода на Кипар

Проектот за пренос на вода од Турција до Кипар по цевковод под Средоземното Море ќе биде завршен во септември, соопшти турската владејачка Партија на правдата и развојот.

Планот, наречен „проект на векот“ предвидува да го снабдува Северен Кипар со вода од вештачкото езерто Алакопру во Анамур во турскиот округ Мерсин.

Ихсан Шенер, одговорен претставник на партијата за врски со јавноста, изрази очекување цевководот да биде изграден и да започне да функционира уште во септември.

Се очекува преку реализација на проектот да биде обезбедена потребата од вода за пиење на кипарските Турци во наредните 50 години.

Годишно преку цевководот ќе поминуваат 75 милиони кубни метри вода од Турција за Северен Кипар.


КОМЕНТАРИ

Коментирај

РЕКЛАМИ


КАПИТАЛ НЕДЕЛНИК

Капитал 783


РЕКЛАМИ

КАПИТАЛ СПЕЦИЈАЛНИ ИЗДАНИЈА

Капитал 000