Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Објавено 30 декември 2013, 15:39, во Регион
Share |
Print page

Запирањето на растот на јавниот долг главен предизвик за 2014 година за Црна Гора

Запирањето на растот на јавниот долг главен предизвик за 2014 година за Црна Гора

Вицегувернерот на Централната банка на Црна Гора (ЦБЦГ) Никола Фабрис оцени дека клучен предизвик на државата за следната година ќе биде  запирање на растот на јавниот долг кој во однос на крајот на 2007 година се удвоил.

Фабрис рече дека тенденцијата на раст на долгот загрижувачка, дека државата сеуште не е влезена во зона која може да се смета за критична, но и дека не е далеку од неа.

"Во 2013 година беа одредени позитивни тенденции, но тие мора да се одржат и подобрат во следните години затоа што не постои преголем простор за понатамошно 'безбедно' задолжување. Оваа година најверојатно ќе завршиме со јавен долг од околу 55 отсто од бруто домашниот производ. Во прашање е ниво кое внесува загриженост, сеуште не сме влезени во критична зона, но несме ниту далеку од неа", оцени Фабрис.


КОМЕНТАРИ

Коментирај

РЕКЛАМИ


КАПИТАЛ НЕДЕЛНИК

Капитал 783


РЕКЛАМИ

КАПИТАЛ СПЕЦИЈАЛНИ ИЗДАНИЈА

Капитал 000