Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Објавено 19 декември 2013, 09:15, во Регион
Share |
Print page

Истанбулската берза купи 24,4 отсто од акциите на Монтенегро берза

Истанбулската берза купи 24,4 отсто од акциите на Монтенегро берза

Истанбулската берза купи 24,4 отсто од акциите на Монтенегро берза. Тој пакет на акции го продадоа малцински акционери за 449.800 евра објавува регионалниот бизнис портал Бизнис плус.

Просечната вредност на акција изнесувала 587 евра, колку што изнесувала и номиналната вредност на акциите на Монтенегро берза на крајот на минатата година.

Пазарната капитализација на акциите на Истанбулската берза изнесува 280 милијарди долари, а секој ден на тој пазар се остварува промет вреден 1,7 милиони долари.

Истанбулската берза е акционер и на Сараевската берза, но со помал удел отколку што е случајот со Црна Гора.

Мнозински сопственик на акциите и понатаму останува Атлас група, која ја контролира Душко Кнежевиќ, а од групацијата најавија влез на уште странски инвеститори во сопственичката структура.


КОМЕНТАРИ

Коментирај

РЕКЛАМИ


КАПИТАЛ НЕДЕЛНИК

Капитал 783


РЕКЛАМИ

КАПИТАЛ СПЕЦИЈАЛНИ ИЗДАНИЈА

Капитал 000