Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Објавено 08 август 2011, 12:00, во Регион
Share |
Print page

Паника на Загребската берза - Crobex потона за 4,26%

Паника на Загребската берза - Crobex потона за 4,26%

Стравот на домашните инвеститори од должничката криза во Европа и намалувањето на кредитниот рејтинг на САД предизвикаа денес најголема распродажба на акции за оваа година. Од отварањето индексот на Загребската берза Crobex20 падна за 4,26%.

Скоро сите компании се најдоа во "црвено", а меѓу најголемите губитници беа акциите на Сунчани Хвар (- 23,17%), Магма (-17,76%), Конзум (-9,94%) и Атлантик Група (9,87%). Најмногу се тргувало со акциите на Хрватски Телеком, Далековод ...

Останатите европски берзи од утрово се во благ плус што е одраз на одлуката на Европската централна банка за откуп на обврзници од Италија и Шпанија што доведе донекаде до смирување на светските финансиски пазари. Од друга страна лошо реагираа азиските берзи кои утрово бележат голем пад. 


КОМЕНТАРИ

Коментирај

РЕКЛАМИ


КАПИТАЛ НЕДЕЛНИК

Капитал 783


РЕКЛАМИ

КАПИТАЛ СПЕЦИЈАЛНИ ИЗДАНИЈА

Капитал 000