Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Објавено 25 јули 2014, 13:02, во Македонија
Share |
Print page Ексклузивно со дизајнерот на крајслеровиот Вајпер

Македонец го потпиша дизајнот на американската “отровница“

Игор Петровски
Македонец го потпиша дизајнот на американската “отровница“

Родениот тетовчанец, Томе Јованоски (31), е одговорен за внатрешниот дизајн  ултра-спортскиот автомобил, Вајпер, излезен од погоните на американски Крајслер. 

За Капитал, тој ја раскажа својата приказна, за тоа како од Македонија, преку Детроит, каде што се отселил со своите родители во 1996 година, се вивна во врвот на светскиот дизајн на автомобили.

“По дипломирањето на Колеџот за креативни студии во Детроит, имав среќа веднаш да се вработам во одделот на дизајн на Крајслер. Работев на неколку модели пред да ја доживеам најголемата привилегија и предизвик  за еден дизајнер, а тоа е да работи на автомобилот што му бил омилен од мали нозе. Дизајнот на ‘вајперот’ го развивавме неколку години, јас бев вклучен и во креирањето на надворешниот изглед, но најголем удел имам во обликувањето на ентериерот. Вајпер излезе во продажба во 2013 година, како 5-та генерација на ова возило, претставено на јавноста во 1992 година“, вели Јованоски...

Целиот текст може да го прочитате во печатеното издание на бизнис магазинот КАПИТАЛ од 25 јули 2014 година (ПЕТОК). 


КОМЕНТАРИ

Коментирај

РЕКЛАМИ


КАПИТАЛ НЕДЕЛНИК

Капитал 783


РЕКЛАМИ

КАПИТАЛ СПЕЦИЈАЛНИ ИЗДАНИЈА

Капитал 000


Капитал изданија

РЕКЛАМИ