Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Објавено 12 октомври 2011, 08:00, во Македонија
Share |
Print page Фељтон

ФЕЉТОН: “Уметноста на стратегијата на Александар Велики“

ФЕЉТОН: “Уметноста на стратегијата на Александар Велики“

Почитувани читатели, дневниот весник "Капитал" во соработка со издавачката куќа Икона, во фељтон Ви го претставува фантастичниот бестселер “Уметноста на стратегијата на Александар Велики“ на Парта Босе, Индиец кој што живее и работи на релација Лондон-Бостон. По долгогодишно истражување и проучување на животот и војсководската кариера на Александар Македонски, Босе успеал да согледа  како стратегиското размислување и лидерството на најголемиот император во историјата може да се искористи за освојување на светот на политиката и бизнисот денес.

 (60) Александар останува вечна инспирација (12 октомври 2011 година)
(59) Појавата на Александар го промени светот (10 октомври 2011 година)
(58) Како олигархот стана филантроп (07 октомври 2011 година)
(57) Првиот кинески цар и првиот американски олигарх (06 октомври 2011 година)
(56) Кралот е мртов! (05 октомври 2011 година)
(55) Заветот на Александар (04 октомври 2011 година)
(54) Може ли државниците да бидат аскети? (03 октомври 2011 година)
(53) Откако завладеа сe, Александар изгуби врска со чувствата на нацијата (30 септември 2011 година)
(52) Што е поважно, големината или брзината? (29 септември 2011 година)
(51) Битката кај Хидасп (28 септември 2011 година)
(50) Замрсени мрежи - стратегија уште од времето на Александар (27 септември 2011 година)
(49) Фантомски напади во бизнисот (26 септември 2011 година)
(48) Александар тргнува да го обедини светот (23 септември 2011 година)
(47) Единствено Александар успешно го освоил Авганистан (22 септември 2011 година)
(46) Успешната логистика е борбена сила (21 септември 2011 година)
(45) Александар не трошел за “кодоши“ (20 септември 2011 година)
(44) Забите или опашката? (19 септември 2011 година)
(43) Македонците всадуваат страв кај непријателите (16 септември 2011 година)
(42) Со децентрализација до победа(?) (15 септември 2011 година)
(41) Што научија глобалните брендови од Александар? (14 септември 2011 година)
(40) Новиот политички систем на Александар (13 септември 2011 година)
(39) Опсадата на Тир (12 септември 2011 година)
(38) Александар имал глобална стратегија за обединување на светот (09 септември 2011 година)
(37) И Александар не одолеал на мегаломанијата (07 септември 2011 година)
(36) Александар заповедникот (06 септември 2011 година)
(35) Александар имал доблест да биде и хуман лидер (05 септември 2011 година)
(34) Агресивниот стил бара личен ангажман (02 септември 2011 година)
(33) Агресивен лидерски стил (01 септември 2011 година)
(32) Лидерски стил базиран на поврзаноста (31 август 2011 година)
(31) Инспиративниот стил на Александар (29 август 2011 година)
(30) Лидерските стилови на Александар (26 август 2011 година)
(29) Александар станува бог на сонцето (25 август 2011 година)
(28) Непобедливост, мистика и неразмрсени јазли (24 август 2011 година)
(27) Вкусот на првата самостојна победа (23 август 2011 година)
(26) Предвечерието на одлучувачката битка (22 август 2011 година)
(25) Визија за Новата Тројанска војна (19 август 2011)
(24) Одмаздата врз Теба камен-темелник на геополитиката (18 август 2011 година)
(23) Вистинскиот, погрешниот и начинот за успех (17 август 2011 година)
(22) Првите сто дена (16 август 2011 година)
(21) Грција праќа амбасадори за помирување со Македонија (15 август 2011 година)
(20) Крунисување на владетелот на светот (12 август 2011 година)
(19) Александар итро го зацврстува тронот (11 август 2011 година)
(18) Мрачната сенка врз Македонија (10 август 2011 година)
(17) Горделивиот Александар со тешкотии до тронот (09 август 2011 година)
(16) Александар бил великодушен и во победата (08 август 2011 година)
(15) Првото командување на Александар со трупи (29 јули 2011 година)
(14) Компаниите повеќе да учат од воените стратегии на Филип и Александар (28 јули 2011 година)
(13) Како Honda и Wal-Mart ја искористија Херонеја (27 јули 2011 година)
(12) Битката кај Херонеја (26 јули 2011 година)
(11) Александар почнува да ги вади од памет Грците (25 јули 2011 година)
(10) Александар не верувал дека грчката култура и цивилизација се надмоќни над сè (22 јули 2011 година)
(9) Како идниот крал научи да мисли со своја глава (21 јули 2011 година)
(8) Американските генерали инспирирани од Александар (20 јули 2011 година)
(7) На Харвард предаваат како што Аристотел му предавал на Александар (19 јули 2011 година)
(6) Раѓањето на идниот владетел на светот (18 јули 2011 година)
(5) Македонија била монархија на слободни граѓани (15 јули 2011 година)
(4) Поткуп на владетели и женење со принцези наместо војна (14 јули 2011 година)
(3) Создавање на првата професионална македонска армија (13 јули 2011 година)
(2) Александар прв откри како помала војска може да победи поголема (12 јули 2011 година)
(1) Големиот воин - инспирација за војсководците и бизнис- лидери (11 јули 2011 година)

 Александар Македонски - инспирација за светските експерти


КОМЕНТАРИ

Коментирај

РЕКЛАМИ


КАПИТАЛ НЕДЕЛНИК

Капитал 783


РЕКЛАМИ

КАПИТАЛ СПЕЦИЈАЛНИ ИЗДАНИЈА

Капитал 000


Капитал изданија

РЕКЛАМИ