Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Објавено 18 септември 2013, 18:57, во Европа
Share |
Print page

Засилено банкарското финансирање во источна Европа

Засилено банкарското финансирање во источна ЕвропаБанкарското финансирање во Источна Европа е засилено како резултат на намалувањето на тензиите на финансискиот пазар во еврозоната и насочувањето на западните кредитни институции со филијали во регионот, кон локално финансирање, оценува Вилјам Џексон, економист на „Кепитал икономикс“.

Според него, Банките во Чешка, Словачка и Полска се најстабилни, додека во Бугарија, Романија и Унгарија тие остануваат „крајно кревки“ заради недоделените кредити. Кредитниот бум ја зголеми потребата од надворешно финансирање во Турција, смета експертот.

Добри вести се дека надворешните ризици, се чини, ослабуваат. Банките во Централна Европа изгледаат доста здрави, но оние во Југоисточна Европа остануваат кревки. Турските банки, пак, сега се поотпорни на шоковите во однос на 2008 година, дополува Џексон.

КОМЕНТАРИ

Коментирај

РЕКЛАМИ


КАПИТАЛ НЕДЕЛНИК

Капитал 783


РЕКЛАМИ

Капитал изданија