Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Објавено 17 јуни 2011, 15:00, во Едукација и кариера
Share |
Print page

БИРН летна школа за истражувачко новинарство

БИРН летна школа за истражувачко новинарство Во Опатија од 21 до 27 август ќе се одржи втората школа за истражувачко новинарство во регионалната организација на Балканската Истражувачка Мрежа (БИРН). Учесниците треба да бидат млади новинари кои сакаат да ги совладаат техниките на истражувачкото новинарство од нивните постари и поискусни колеги медиумски експерти. Оваа година, на БИРН ќе присуствуваат водечки експерти.
Новинарите од Србија и регионот ќе имаат можност да слушаат експерти како: Шила Коронел, раководител на Центарот за истражувачко новинарство и професор на Универзитетот "Колумбија", Пол Бредшо, експерт за онлајн новинарството и автор на новинарство на интернет блог, Ник Дејвис, суперѕвезда "Гардијан". Понатаму Гевин Рис, експерт за интервјуа со жртвите на насилство од страна на стрелашкиот центар во Лондон, Хелен Darbishire од сите Access Info, Пол Раду, кој е еден од најпознатите новинари и директор за истражување во тимот на Организирање криминал и корупција за Известување за проектот (OCCRP), и Дру Саливен - исто така и од OCCRP и директор на Центарот за истражувачко новинарство во Сараево (ЦИН). За 20 новинари од Балканот се обезбедени целосни стипендии за покривање на трошоците за настава, сместување, сите оброци, книги и транспортни трошоци од 100 евра.

Дневниот ред со сите предавања може да го видите на сајтот БИРН лено – школо на следниот линк:http://www.balkaninsight.com/en/birn-summer-school/birn-summer-school-2011-the-agenda"Оваа година ние сме за воведување на практична работа на истражувањето, учесниците ќе бидат поделени во групи во текот на школата ќе се работи на идејата за нивните истражни приказни. Најдобрата идеја ќе биде избрана од жири која е составена од тренери и претставници на Scoop, кој исто така финансираат за оваа летна школа за млади новинари ", изјави Гордана Игриќ, регионален директор на БИРН.
Високата школа за новинарство, се реализира со помош на Институтот отворено општество во Лондон и во мисија на ОБСЕ во Србија.

КОМЕНТАРИ

Коментирај

КАПИТАЛ НЕДЕЛНИК

Капитал 783


РЕКЛАМИ

КАПИТАЛ СПЕЦИЈАЛНИ ИЗДАНИЈА

Капитал 000